Phuket

PHUKETIN HISTORIAA

Phuket sijaitsee Intian ja Kiinan vienti reitillä ja se on saanut alkunsa turvallisena satamana, joka tarjoaa suojaa kaakkoismonsuunin tuulilta. Yhden teorian mukaan Phuket on saanut nimensä Malayn sanasta Bukit - joka tarkoittaa kukkulaa. Toisaalta Euroopan kartoissa se tunnettiin pitkään nimellä Junk Ceylon, portugalilaisen Fernão Mendes Pinton nimeämänä.

1500-luvulta alkaen Phuket on ollut suuri tinan tuottaja ja 1600-luvulta alkaen tuotanto kasvoi entisestään, kun eurooppalaiset ja kiinalaiset kauppalaivat matkasivat Phuketiin ostamaan tinaa. Tästä johtuen Phuketissa on vahva kiinalais-thaimaalainen perimä ja sen pääkaupunki Phuket Town on kuuluisa Sino-portugalilaisista rakennuksistaan.

1900-luvun alusta Phuketin pääelinkeinona on ollut kumipuuviljelmät ja 1970-luvun puolivälissä rakennetun lentokentän mukanaan tuoma turismi.

MATKUSTAMINEN PHUKETIIN

Suorat lennot Helsingistä Phuketiin ja useat päivittäiset lentoyhteydet maan pääkaupunkiin Bangkokiin ja muihin isoihin Aasian kaupunkeihin tekevät tänne pääsystä helppoa. Saari on yhdistetty mantereeseen isolla sillalla, joten Phuketiin pääsee myös maitse kaikkialta Thaimaasta.

VIISUMI

Jos tulet Thaimaahan enintään 30 vuorokaudeksi et tarvitse viisumia vaan lentokentällä passiisi leimataan 30 päivän oleskeluleima. Mikäli haluat pidentää oleskeluasi, niin voit hakea passiin 30 päivän lisäoleskeluajan Phuketista. Thaimaan Suurlähetystöstä Suomessa voi helposti hankkia etukäteen 60 päivän turistiviisumin, jos tietää oleskelevansa maassa pidempään kuin 30 päivää.

Phuketmap.jpg
Clownfish Klovnikala anemonefish

Phuket sukelluskohteena

Phuketin trooppisen kaunis saari sijaitsee keskellä Thaimaan länsirannikkoa ja on sijaintinsa takia paras paikka sukellusharrastuksen aloittamiseen tai jatkamiseen. Sukellusvarusteita on helppo hankkia, vuokrata ja huoltaa saarella.

Phuketin edustalla oleva Andamaanienmeri on lämmin, ja sisältää useita maailmanluokan sukelluskohteita. Niillä näkee sekä upeita korallien täyttämiä maisemia, että suuria mereneläviä. Paholaisrauskut (Mantat) ja valashait ovat viime vuosina olleet yleinen näky kuten myös kilpikonnat ja leopardihaitkin.

Phuketista voi sukeltaa joko lähikohteita päiväretkien muodossa, tai sitten lähteä sukellussafarille. Safareilla yövytään aluksella ja sukelletaan lähes kellon ympäri. Niillä saavutetaan kauempana olevat kohteet, joille päiväseltään olisi liian pitkä matka.

Kaikki tekemämme sukellukset ovat ns. suoranoususukelluksia ja noudatamme aina yleisiä, sekä tietokoneiden määräämiä turvallisuussääntöjä. Sukellusten maksimipituudet ovat noin 50-60 minuuttia / 50 baria ja maksimisyvyys sukeltajan luokituksen mukainen.

Cuddlefish Seepia
honeycomb_650_440.jpg

Vedenalainen luonto

Sukellusvesien lämpötila vaihtelee 27 – 30 lämpöasteen välillä ja yleensä 3 mm lyhyellä märkäpuvulla tai ihan vain shortseilla ja paidalla pärjää sukelluksella hyvin. Näkyvyys veden alla vaihtelee kohteiden mukaan, huonoimmillaan se on noin 10 metriä (rantakohteet) ja parhaimmillaan 40 metriä (Similanilla). Burman eli Myanmarin matkoilla lämpötila saattaa laskea 25 asteeseen ja suosittelemme 5 mm märkäpukua, sekä huppua.

Useilla kohteilla esiintyy virtauksia, jotka vaihtelevat vuorokauden ajan mukaan. Vuoroveden ollessa matalimmillaan tai korkeimmillaan virtaukset pysähtyvät ja näinä aikoina pyrimmekin sukeltamaan. Virtauksia vastaan tarvitsee harvoin taistella sukelluksien aikana, vaan niistä nautitaan yleensä rennosti virran mukana lipuen.

Varsinaisia ihmiselle vaarallisia kaloja ei meressä ole. Yksikään kala ei hyökkää sukeltajan kimppuun, ellei niitä lähde ahdistelemaan. Esimerkiksi haita tai mustekaloja ei tarvitse pelätä. Pienet neitokalat (Damselfish) saattavat tulla harmittomasti näykkimään, jos sukeltaja pysähtyy liian lähelle niiden reviiriä. Aikuiset säppikalat (Triggerfish) tulevat tönimään ja jopa puremaan pesimäaikana, jos satut uimaan juuri pesän yli. Tämäkin on helppo välttää kiertämällä pesän ohi.

Kipua aiheuttavia myrkyllisiä piikkejä on värikkäissä siipisimpuissa (Lionfish ja Scorpionfish) ja muutama koralli polttaa, jos niitä koskee (mm. Firecoral). Tärkeimpiin sukellussääntöihin Thaimaassa kuuluukin luonnon kunnioittaminen - mihinkään elävään ei veden alla saa koskea.

Majoittuminen

Phuket on suuri saari missä on monta eri aluetta, jonne hotelleja on rakennettu. Matkailijat yleensä asettuvat rantojen yhteyteen rakennetuille turistialueille kuten Kata, Karon, Patong Rawai tai Chalong. Näiltä alueilta haemme teidät retkillemme maksutta.

KATA & KARON & PATONG

Kata ja Karon ovat kaksi aika samantyylistä ranta-aluetta. Molemmissa ranta on pitkä ja ravintoloita, hotelleja, aktiviteettejä, tapahtumia ja toimintaa riittää. Nämä alueet sopivat koko perheelle. Patong taas on saaren kuuluisin ja suurin ranta-alue, missä varsinkin iltaisin meno muuttuu yleiseksi biletykseksi. Patong tarjoaa hyvät mahdollisuudet shoppailuun isoissa ostoskeskuksissa.

CHALONG & RAWAI

Chalong Bay on sukeltajien suosima alue sillä täällä sijaitsevalta laiturilta lähtevät liikkeelle kaikki päiväretkialukset ja sukellusvarusteita myyviä liikkeitä on alueella useita. Voit mm. teettää itsellesi sopivan märkäpuvun tai maskiisi taittavat linssit. Myös monen mielestä parhaat baarit ja höyrysaunat löytyvät alueelta. Rawai on hyvin samankaltainen kuin Chalong, ja vain lyhyen ajomatkan päässä. Jos haluat ainoastaan sukeltaa, niin majoitu Chalongin alueelle. Kysy meiltä vinkkejä majoituksesta ja varustemyymälöiden alennuskuponkeja!

PHUKET TOWN

Saaren ainoa kaupunki on tyypillinen thaimaalainen asutuskeskus, josta löytyy myös pieni vanha kaupunki kolonialismin aikakaudelta. Kaupungissa on myös paljon kauppapaikkoja (Phuket Plaza, Central Festival, Robinson ja paikallisempi Super Super Cheap), bussiasema ja halpoja hostelleja.

MUUT RANNAT

Kamala, Surin, Laguna eli Bang Tao, Nai Yang ja Mai Khao ovat vähän kaukaisempia rantoja Phuketin pohjoisosassa ja valitettavasti niin kaukana, että päiväretkille lähdettäessä joudumme perimään kuljetuksista lisämaksun. Näillä rannoilla on paljon resortteja, missä on täysihoito.

Yhteensä Phuketissa on yli kolmekymmentä rantaa, osa niistä lähes autiota, joten täältä löytyy varmasti paratiisipaikka jokaiselle.

Kata Karon Patong BeachKata, Karon ja Patong Katan näköalapaikalta
Yanui Naiharn Ao SaneYanui, Naiharn ja Ao Sane-rannat Rawain suunnalla
Soi Romanee Phuket Old TownSoi Romanee, Phuket Old Town
familymoto1_650_440.jpg

AUTON TAI MOOTTORIPYÖRÄN VUOKRAUS

Thaimaassa vaaditaan voimassa oleva ajokortti, ihan kuten muuallakin maailmassa. Suomalainen ajokortti ei sellaisenaan kelpaa, vaan sen lisäksi mukana tulee olla kansainvälinen ajokortti.
Kansainvälisen ajokortin saa Suomessa Autoliitosta.

Lähes kaikki Thaimaan moottoripyörät ja skootterit ovat 110-150 kuutioisia, joten virallisesti ajokorttiin vaaditaan myös vähintään A1-merkintä voidaksesi ajaa niillä.

Kun suunnittelet kulkuvälineen vuokrausta Thaimaassa, ota huomioon, että täällä on vasemmanpuoleinen liikenne.

Pystymme auttamaan sinua majoitusasioissa, sekä auton tai moottoripyörän/skootterin vuokrauksessa luotettavien yhteistyökumppaniemme kautta. Kysy lisää.

Thaimaan juhlat

JOULU JA UUSIVUOSI

Joulu ei Thaimaassa näy juuri missään, koska paikalliset eivät sitä vietä, mutta monessa ulkomaalaisomisteisessa ravintolassa ja lomakeskuksessa järjestetään jouluaterioita jouluaattona 24.12. tai englantilaiseen tapaan joulupäivänä 25.12.

Uusivuosi on suuri juhla ympäri Phuketia ja keskiyöllä taivaalle ammutaan enemmän raketteja kuin voisi kuvitellakaan. Baareissa ja varsinkin saaren viihdekeskuksessa Patongilla meno on railakasta. Uuttavuotta juhlitaan itse asiassa Thaimaassa kolme kertaa, sillä myös kiinalainen uusivuosi ja Thaimaan oma uusivuosi, Songkran, ovat isoja juhlia täällä. Kiinalainen uusivuosi sijoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen ja sitä juhlitaan perinteisesti neljä päivää. Kiinalaisen uudenvuoden aikaan Chalongin temppelillä on isot juhlat jotka kestävät yli viikon, siellä kannattaa ehdottomasti vierailla!
Thaimaan uudestavuodesta, Songkranista, seuraavassa kappaleessa enemmän.

SONGKRAN

Vuoden suurin juhla Thaimaassa on ehdottomasti vesijuhla Songkran, jolloin juhlitaan vanhan ajattelun mukaan kuivan kauden päättymistä ja sadekauden alkua. Tapahtuma on aina huhtikuun 13. päivä ja Phuketissa sitä vietetään päivän ajan - tosin Patongin rannalla juhla aloitetaan jo edellisenä päivänä ja jatkuu usein montakin päivää.

Songkranin valoisana aikana kaikkien on tarkoitus kastua. Vesipyssyt laulavat ja musiikki soi ihmisten tanssiessa kadulla. Maailman suurimpana vesisotana tunnettu juhla on parhaimmillaan ratkiriemukas tapahtuma, jolloin hyviä bileitä löytyy sieltä täältä, eivätkä hymyt taatusti hyydy. Jos olet tähän ajankohtaan Phuketissa, niin ota yhteyttä ja olet tervetullut liittymään parhaita paikkoja kiertävään juhlajengiimme!

Santa Claus sukeltaaJoulupukkikin on sukeltaja
Songkran-19.jpgNosteen Songkran-tiimi 2018
So Phuket Muraali KathuSO Phuketin muraali, Kathu
loykrathong_650_440.jpgLoi Krathongin lyhdyt

KATHU STREET CULTURE FESTIVAL

Kathun katukulttuuri festivaalia vietetään heinäkuussa ja se on mielenkiintoinen tapahtuma, joka on enemmän paikallinen kuin mikään muu. Festivaali valtaa Kathun keskustan viikonlopun ajaksi ja se sisältää (tietysti) loistavaa ruokaa, kulkueita, useita lavoja esityksineen ja katutaidetta. Kannattaa kurkkia pienille sisäpihoille, joilta voit löytää vaikka ilmaisen ulkoilmaelokuvateatterin tee tarjoiluineen. So Phuket-nimiseltä graffititaiteilijaryhmältä julkistetaan perinteisesti tällä festivaalilla uusi seinämaalaus.

VEGETARIAN FESTIVAL

Yksi Phuketin suurista juhlista on Vegetarian festivaali, jota juhlitaan seuraavan kerran 28.9. - 7.10.2019.

Juhlan alkuperäinen tausta on hämärän peitossa, mutta tarina kertoo sen alkaneen kiinalaisesta teatteriseurueesta, joka sairastui malariaan Phuketia kiertäessään. He päättivät toteuttaa kasviruokavaliota ja rukoilla yhdeksää keisarillista kuningasta parantuakseen.

Vegetarian festivaaliin kuuluvatkin näyttävät kulkueet, tulisilla hiilillä kävely ja osin jopa brutaalit esitykset lävistyksineen. Etsi katseellasi festivaalin aikana keltaisia lippuja, joissa on thaimaalaisia ja kiinalaisia ihmisiä merkkinä maukkaasta kasvisruuasta.

VALOJEN JUHLA

Loi Krathong eli valojen juhla on kaunis marraskuinen tapahtuma ja merkki siitä, että tuulet kääntyvät ja meri tyyntyy.

Taivaalle lähetetään kiitokseksi tästä satoja lentäviä lyhtyjä ja meren jumalille annetaan lahjoja. Yleisille aukioille kuten Chalongin satamaan ilmestyy markkinatapahtumatyylisesti kymmeniä pieniä ruokakojuja ja lava, jolla paikalliset esiintyjät soittavat.
Tämän parempaa tapaa ei paikalliskulttuuriin tutustumiseen ole. Tästä yleensä sukelluskausikin alkaa.

nightmarket_650_440.jpgPhuket Weekend Market
Big BuddhaBig Buddha
Kathun vesiputousKathun vesiputoukselle johtavat portaat

Vinkkejä Phuketiin

WEEKEND MARKET

Joka viikonloppu lähellä Central Festival -kauppakeskusta aivan Phuketin saaren keskellä järjestetään suuri toritapahtuma Weekend Market. Tämä suurimmaksi osaksi paikallisten suosima tapahtuma on saaren mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä ja tarjolla on lähemmäs sata erilaista paikallista ruokalajia, päräyttäviä Mojitoja ja kaikenlaista tavaraa ja tarjouksia. Auki joka lauantai ja sunnuntai kello 16 – 22.

PHUKET SUNDAY NIGHT MARKET

Phuketin vanhan kaupungin Thalang Road muuttuu sunnuntaisin kävelykaduksi ja yömarkkinoiksi, ja on ehdottomasti käymisen arvoinen. Se on keskittynyt enemmän paikallisiin käsitöihin ja taiteeseen. Tietysti markkinoilla on myös hyvää ruokaa sekä musiikkiesityksiä. Samalla vierailulla kannattaa myös kävellä lähikadut läpi ja metsästää So Phuket-nimisen graffititaiteilijaryhmän upeat seinämaalaukset (muraalit). Auki sunnuntaisin 16-22.

BIG BUDDHA JA WAT CHALONG

Katan ja Chalongin välissä olevan kukkulan laella oleva Big Buddha on nähtävyys, joka näkyy pitkälle. Big Buddha on temppelialue, jota rakennetaan edelleen ja ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Vierailu siellä ei maksa mitään ja näköalat ovat huikeat. Vierailu kannattaa ajoittaa auringonlaskun aikaan ja pysähtyä nauttimaan siitä alaspäin tullessasi näköalapaikoille.

Wat Chalong, Chalongin temppeli on Phuketin suurin ja tärkein temppelialue. Temppelialueella on useita kauniita rakennuksia ihailtavaksi. Rauhallisinta siellä on päivällä ja vierailu onkin mukava yhdistää Big Buddhan kanssa niin että ensin temppeli ja sitten Big Buddha.
Chalongin temppelillä järjestetään vuosittain iso kymmenen päiväinen tapahtuma Kiinalaisen uuden vuoden aikaan. Silloin siellä on ruokakojuja, tivolilaitteita, vaatekojuja ja paikallista käsityötä sekä suuri lava esityksineen.

Vaikka nämä alueet ovatkin hyvin vapaamuotoisia, muistathan kunniottaa uskontoa ja pukeutua temppelialueille konservatiivisesti olkapäät ja polvet peittäviin, ei läpikuultaviin vaatteisiin.

VESIPUTOUKSET

Phuketissa on useita vesiputouksia, joille osaan pääsee todella helposti. Yksi suosituimmista paikallisten keskuudessa on Kathun vesiputous, jonka altaisiin pääsee myös uimaan. Vesiputouksen huipulle saakka vievät portaat ovat helpot kulkea, eikä sinne tarvitse vaeltaa liukkaita mutapolkuja.

Vesiputouksella on kuuluisa Kathun sauna, millä suosittelemme vierailemaan samalla.

SADEPÄIVÄN VIIHDYKETTÄ

Jos lomallesi sattuu sadepäivä, siitä ei kannata olla huolissaan, vaan sen voi viettää vaikka Phuketin kaivosmuseolla, hauskassa 3D museossa tai vaikkapa erikoisessa Upside down talossa, missä kaikki on ylösalaisin.

www.phukettrickeyemuseum.com
www.upsidedownhouse-phuket.com

HARRASTUSMAHDOLLISUUDET

Phuketissa voi sukeltamisen ohella harrastaa melomista, suppailua, karting-autoilua, paintballia, leijalautailua, liitovarjoilua, hevosratsastusta, golfia, surffaamista kesällä, viidakkoretkiä, kulttuurinähtävyyksiä, biletystä, ruokamatkailua, shoppailua, löhöilyä ja vaikka mitä! Tältä saarelta ei tekeminen taatusti lopu, joten tervetuloa etsimään omat suosikkisi! Phuket on myös suosittu urheilumatkailijoiden kohde. Phuketissa on huippu saleja ja Thai nyrkkeily (Muay Thai) onkin todella suosittu treenauslaji täällä.